Podcasts

LA MÚSICA CATALANA EN 25 DISCOS

Aquesta col·lecció de podcast presenta la història de la musica moderna catalana en 25 episodis. Cada episodi gira entorn d'un disc, presentant la seva història, gestació i el que va significar per a la història de la música catalana. No es tracta d'una obra enciclopèdica. Al contrari hem volgut fer-la senzilla i breu. Destinada als milenials que no van viure aquella època i als nostàlgic que volen recordar les cançons. Si heu viscut en l'època dels discos, veureu que ens hem pres unes certes llibertats quant a la selecció de les cançons, que no sempre es corresponen amb la versió original del disc. La nostra excusa és que tractem de ser més didàctics que enciclopèdics, amb l'únic objectiu d'atreure als més joves que no van viure l'època i poder proporcionar als nostres artistes un nou públic.

RAIMON A L’OLYMPIA ( RAIMON ) 1966

A finals dels anys cinquanta, apareixen al món de la cançó les primeres reivindicacions del català com a idioma nacional, acompanyades per les denúncies a la dictadura franquista ...

Aquestes reivindicacions cristal·litzen al primer grup homogeni que canta exclusivament en català: Els Setze Jutges. Denominació amb un cert esperit irònic que prové de l'esmentat català: setze jutges d'un jutjat mengen fetge d'un penjat. Per aquelles dates, el 1959, Ramon Pelegero, un jove de Xàtiva de tot just 19 anys, escriu

Ara que tinc vint anys (Joan Manuel Serrat ) 1967

Joan Manuel Serrat neix el 27 de desembre de 1943 en un barri popular de Barcelona, ​​el Poble Sec, a la falda de la muntanya de Montjuïc. Comença a cantar i tocar la guitarra molt jove...

Vázquez Montalbán el descriu en aquella època com “apocat, una mica acomplexat, però amb un ganxo impressionant quan se situava davant del públic”. El mateix Serrat es presenta com “un xarnego, un mestís que, en el meu cas, no va heretar ni la prudència del seny català ni la renou aragonesa, però que de manera

FESTIVAL FOLK & FOLK 2 (GRUP DE FOLK) 1968

Grup de Folk és el grup musical més efímer, tot just nou mesos i algun apèndix entre el 1967 i el 1968, i alhora és el més influent en la música moderna catalana.

El seu esdevenir comença anys abans, a mitjans dels cinquanta, amb un cançoner imprès a una sola tinta i paper barat Cançons a flor de llavi, una recopilació de cançons catalanes per a excursionistes, reeditat el 1964 per l'editorial Nova Terra. 

ARA I AQUÍ (LLUIS LLACH ) 1970

Lluis Llach neix el 7 de maig del 1948 a Verges, un poble de menys de 1000 habitants del Baix Emporda, comarca de la qual sempre s'ha declarat enamorat.

El 1965, amb disset anys, es matricula a la Facultat d'Econòmiques de Barcelona. Aleshores la “nova canço” ja no és tan nova. De fet, Maria del Mar Bonet, Subirachs i ell seran els últims a formar part dels Setze Juges, un grup que el 1968 ja s'està desfent a mesura que els seus components es professionalitzen i guanyen popularitat individual

DIÒPTRIA (PAU RIBA) 1970

Pau Riba neix el 7 d'agost del 1948 en una família de l'aristocràcia cultural catalana: és nét del polític i escriptor Pau Romeva, del poeta i humanista Carles Riba i de la poetessa Clementina Arderiu. Creix en un ambient cristià, culte i catalanista.

Des de molt jove s’interessa per la música i la literatura però, acaba estudiant publicitat a l'Escola Massana i treballa a la discogràfica Concèntric, on dissenya les portades dels primers discos de Lluís Llach, Guillermina Motta i Maria del Mar Bonet.

L'AGUILA NEGRE (Maria del mar Bonet ) 1971

A la fi de 1970 Maria de la Mar Bonet comença a ser coneguda. Ha gravat un primer àlbum amb el segell Concentric, especialitzat en musica catalana, i ha realitzat vàries gires que l'han portat fins a Bristol o Estocolm...

Al gener de 1971canta en un petit club de jazz de Madrid, el Bourbon. Les crítiques són excel·lents i atrauen l'atenció del suís Alain Milhaud, que EN AQUELL MOMENT ERA un de productors més prestigiosos d'Espanya, considerat el descobridor de grups com  els Bravos o els Pop Tops. En aquelles dates Alain Milhaud llançava una nova

Un entre tants... (Ovidi Montllor) 1972

Ovidi Montllor i Mengual neix a Alcoi, Alacant, el 4 de febrer de 1942. És el més gran de tres germans d'una família de classe obrera, el seu pare és un teixidor d'ideologia anarquista.

De caràcter malaltís, aprofita el temps que es veu obligat a guardar llit per llegir els llibres del seu oncle, mestre d'escola que no pot exercir degut a la seva ideologia, i desenvolupa una afició per la lectura que l'acompanyaria la resta de la vida.

QUALSEVOL NIT POT SORTIR EL SOL (SISA) 1975

Jaume Sisa neix el 24 de setembre de 1948 al Poble Sec, un barri de classe treballadora i humil de Barcelona. A la seva joventut exerceix tota mena de treballs: oficinista, venedor de llibres, representant d'electrodomèstics, cambrer, dependent, enquestador.

El 1966 freqüenta un grup d'amics que es reuneixen per tocar la guitarra o escoltar discos. Diversos creen Els Descendents de Walder, surten de gira per França i Sisa els acompanya. Sisa no forma part realment del grup, actua de teloner tocant cançons de Donovan o de Dylan, cosa que li permet aprendre a estar en un escenari.

L'OUCOMBALLA (COMPANYIA ELÈCTRICA DHARMA) 1976

La Companyia Elèctrica Dharma és una banda de rock progressiu català dels anys 70. El seu nom està inspirat en el títol del cèlebre llibre de l'escriptor Jack Kerouac, "Els rodamóns del Dharma". Pioners a la fusió de la música tradicional catalana amb el jazz i el rock. la psicodèlia.

Els tres germans grans de la família Fortuny, Joan, Josep i Esteve formen “Els Llums” el 1967. El seu repertori es compon de cançons famoses del pop anglès, sobretot els Beatles i els Rollings, traduïdes al català.

Brossa d'ahir (Pep Laguarda ) 1977

Pep Laguarda neix el 1946 a Rafelbunyol, municipi de la Comunitat Valenciana a la comarca de l'Horta Nord.

A principis dels seixanta, amb setze anys, queda impressionat per un concert de Bruno Lomas i Los Milos «això, per al meu fon com la meva confirmació. Allò era rock and roll i m'agradava». Per aquells anys també l'influeixen Bob Dylan i Jaume Sisa.

JOANA LLUNA (JOAN BIBILONI) 1982

Joan Bibiloni Febrer neix el 1952 a la ciutat de Manacor a Mallorca, la més gran de les Balears. Des de molt jove comença a tocar amb diferents grups com ara Harlem i Talayots.

Enregistrant el seu primer disc amb només quinze anys. A principis dels setanta forma el grup Zebra, amb la fusió dels Bravos i els Z-66, amb què publica 11 discos, sobretot destinats als turistes. Després vindrà el duo “Milà i Bibilioni”, amb el que fa nombroses gires dins i fora d'Espanya. El 1981 s'uneix a la Kevin Ayers Band, actuant

CÀRRITX I ROSES (TOMEU PENYA) 1982

Bartomeu Nicolau, conegut amb el nom artístic de Tomeu Penya, neix el 1949 al poble mallorquí de Villafranca de Bonany. Als 12 anys aprèn solfeig i amb tan sols 15 anys la seva carrera musical en diversos grups de rock, creats per actuar als hotels i als locals per a turistes.

Abans dels 16 anys ja és professional, encara que encara no té edat per treballar i sovint s'ha d'amagar per tocar. Als 17 anys, enregistra el primer single amb el seu grup Els Mallorquins, està destinat als turistes i es titula Hollydays in Mallorca. 

Urbi et orbi (Duble Buble) 1985

Duble Buble és un grup musical creat el 1979 a la comarca d'Osona, per Leonci Coromina com a Bateria, Maria Lluïsa Latorre al Teclat, Maria Martínez i Jaume Coromina de Voces, entre d'altres.

En els seus primers concerts a les festes de la seva comarca toquen versions dels Rolling Stones, els Beatles o David Bowie. Amb la incorporació de Ramon Ferrer, el 1981, el seu repertori canvia i comencen a compondre les pròpies cançons en català sent la primera banda de rock que canta en català.

EL SENYOR DE LES PEDRES (SANGTRAÏT) 1988

Sangtraït és un grup de hard rock i heavy metall de la Jonquera, format el 1982 per Marc Gonzàlez com a cantant, Quim Mandado al baix, Josep Mª Coromina i Lupe Villar com a guitarristes, Papa Juls a l'Harmònica i Martin Rodríguez de Bateria.

Comencen com una banda d'amics que s'ajunten per tocar rock durant les vacances d'estiu. Al principi toquen blues a l'estil de B. B. King, cançons de Neil Young i alguna dels Beatles.

ELS PETS (ELS PETS) 1989

Els Pets és un grup musical de pop rock català creat l'any 1985 a Constantí, Tarragona, per Lluís Gavaldà, Joan Reig i Falin Cáceres.

A finals de la dècada dels 80, comencen la carrera sota l'etiqueta de rock agrícola, ideada pel periodista Pep Blay. El grup presumeix dels seus orígens de comarques i reivindica un rock amb denominació d'origen no urbana.

Vas de punt o què? (LAX'N'BUSTO) 1989

Lax'n'Busto neix l'any 1986 al Vendrell, municipi de Tarragona, format per Cristian Montenegro a la guitarra, Jimmy Piñol a la bateria, Jesús Rovira al baix, Pemi Rovirosa a la guitarrista. Els tres darrers a més formaven els cors del grup. El nom del grup prové d'un antic medicament laxant la tapa del qual utilitzen com a targeta de presentació del quartet.

A principis del 87 comencen a tocar en directe, realitzant aquell any més de 50 actuacions. A finals de l'any enregistren una primera maqueta amb 6 temes i posteriorment una altra amb 7 temes.

HO SENTO MOLT (ALBERT PLA) 1989

Albert Pla i Álvarez neix el 22 de setembre del 1966 a Sabadell, Barcelona. La seva infància és tranquil·la i plàcida. Bon estudiant i esportista arriba a competir amb brillantor en proves oficials de categoria infantil i juvenil de natació.

D'aquells anys recorda que sortia corrents de veure La Passió d'Esparreguera per arribar a temps al concert de Bertín Osborne al Palau de la Música. En arribar a la joventut descobreix la música i la creació literària ia finals dels anys 80 abandona els seus estudis i es concentra a compondre cançons mentre subsisteix gràcies a una mala

SOPA DE CABRA (SOPA DE CABRA) 1989

Sopa de cabra neix a l'estiu del 1986, a la ciutat de Girona, creat pels seus cinc primers components Thió, Francesc Lisicic, Joan Cardona, Gerard Quintana i Josep Bosch. Des dels seus inicis s'agafen musicalment actuant pels bars de la ciutat.

El primer grup en diuen Copacabana. Mesos després ho bategen com a Sopa de Cabra, com un homenatge al disc Goats Head Soup dels Rolling Stones, als quals admiren.

QUINA NIT (SAU ) 1990

Sau comença a prendre forma el 1985, quan Carles Sabater i Pep Sala es coneixen en un programa pilot de TV3. La seva primera actuació és a Vic, el novembre de 1986, a l'anomenat Sean McNamius & The Big Band Bum Blues. Poc després coneixen Joan Capdevila, conegut com el tercer Sau, mànager i lletrista del grup.

I el 1987 s'uneixen Carles Oliver com a bateria i Pep Sánchez al baix, quan el grup encara no té nom. A l'abril lloguen un local d'assaig propi a Vilanova de Sau i és aquest lloc que dóna el nom al grup amb la formació inicial d'un quintet amb Carles Sabater (veu), Pep Sala (guitarra), Pep Sánchez (baix), Carles Oliver (bateria) i Ramón Altimir

GOSSOS (Gossos) 1994

Gossos és un grup musical format a l'estiu 1993 al municipi de Manresa, Barcelona, ​​per Oriol Farré, Juanjo Muñoz, Natxo Tarrés i Roger Farré. Als seus inicis el grup es compon de quatre veus, tres guitarres i un baix, cosa que els caracteritza per un so totalment acústic, sense percussions.

Manresa és el primer escenari i els concerts improvisats al carrer el primer contacte amb el públic. D'aquelles hores tocant i rient neixen les primeres cançons i, sobretot, un estil que es converteix en la seva principal característica.

ANTÒNIA FONT (ANTÒNIA FONT) 1999

Antònia Font és un grup musical format el 1997 a Mallorca per cinc joves extravagants, encapçalats per Joan Miquel Oliver. Sempre que s'ha preguntat al grup sobre l'origen del nom ha respost que és degut a una companya d'universitat que els acompanya durant els seus inicis i que ella es va alegrar molt quan van decidir posar el seu nom al grup

Als seus inicis componen el grup Pau Debon, com la veu principal, Joan Miquel Oliver: com a guitarra i principal compositor, Joan Roca al baix, Pere Manel Debon a la bateria i Jaume Manresa als teclats.

ELS MILLORS PROFESSORS EUROPEUS (MANEL) 2008

Manel és un grup musical de Barcelona. Tots els seus components estudien a la mateixa escola, encara que no es coneixen a causa de la diferència d'edat, són de diferents promocions entre 1981 i 1983.

Amb el pas del temps es van coneixent gràcies als amics en comú. El 2007 Roger Padilla i Guillem Gisbert, que ja han iniciat la seva carrera musical en una banda d'institut, contacten amb Arnau Vallvé i Martí Maymó per formar el grup, encara que sense un nom.

BED & BREAKFAST (ELS AMICS DE LES ARTS) 2009

Els Amics de les Arts és un grup de música creat l'any 2005 a un petit pis de Barcelona, ​​on quatre joves van coincidir per estudis. Eduard Costa, natural de Banyoles, feia un doctorat de ciències ambientals; Ferran Piqué, la carrera d'art dramàtic; Joan Enric Barceló, filologia anglesa i tres anys d’art dramàtic; i Dani Alegret, compaginava els estudis de filosofia a la UAB amb el grau superior de composició i arranjaments del Taller de Músics.

BENVINGUTS AL LLARG VIATGE (TXARANGO) 2012

Txarango és un grup de música format a Girona. La gestació però comença el 2006, en un pis d'estudiants de Barcelona on conviuen, l'Alguer Miquel, el Marcel Lázara i el Sergi Carbonell.

Aleshores participen en concerts de carrer improvisats amb músics de tot el món, intercanviant experiències i sonoritats. Marcel toca amb el xarango, un instrument de corda amb una sonoritat molt peculiar utilitzat a la regió central de la Serralada dels Andes. Tots tres decideixen captar l'esperit festiu de la música de carrer i pujar-lo als escenaris

A TOPE AMB LA VIDA (OQUES GRASSES) 2021

Oques Grasses és un grup de música creat a Osona l'any 2010. Inicialment està format per Montero, Tordera, Guillem Realp, Joan Borràs i Arnau Altimir, després s'uneix la resta. La majoria són estudiants a l'Escola Superior de Música de Catalunya, excepte el cantant Josep Montero i el baixista Guillem Realp. Segons Montero: «són gent que tenen molts estudis, però alhora han sabut sortir de tota la part més tècnica i han entrat a la part de creativitat.»